Miten Brexit vaikuttaa verkkokauppaan ja mitä asioita Iso-Britanniaan lähtevissä tilauksissa tulee huomioida vuodenvaihteen jälkeen? Kokosimme muistilistan verkkokauppiaan tueksi.
Brexitin siirtymäajan päättyessä 31.12.2020 Iso-Britannia ei enää kuulu EU:n sisämarkkina-alueeseen, eivätkä tuotteet liiku vapaasti EU:n ja Britannian välillä. Verkkokauppiaalle tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Britanniaan vietävistä tuotteista on tehtävä tulliselvitys aivan kuten EU:n ulkopuolisessa kaupassa.
Brexit-termillä tarkoitetaan sitä prosessia, jonka tuloksena Iso-Britannian erosi Euroopan Unionista alkuvuodesta 2020. Vuonna 2016 järjestetyssä kansanäänestyksessä Iso-Britannian kansalaisten niukka enemmistö (52 %) äänesti EU-eron puolesta, minkä jälkeen alkoivat pitkät neuvottelut erojärjestelyistä.
Ison-Britannian ero astui lopulta voimaan 31.1.2020, mutta helmikuussa alkaneen siirtymäkauden vuoksi erolla ei ole ollut vaikutuksia kaupankäyntiin ennen tulevaa vuodenvaihdetta. Neuvottelut kauppasopimuksesta jatkuvat osapuolten välillä edelleen, eikä tällä hetkellä ole tietoa mahdollisen kauppasopimuksen syntymisestä.
Siirtymäkauden päättyessä Ison-Britannian kanssa käytävää kauppaa koskeva tullausvelvollisuus astuu joka tapauksessa voimaan 31.12.2020 ja 1.1.2021 välisenä yönä, mikä aiheuttaa selkeitä muutoksia Iso-Britanniaan suuntautuvalle viennille.
Brexitin toteutumisella on suuria vaikutuksia kaikkiin niihin EU:ssa sijaitseviin yrityksiin, jotka tekevät kauppaa Iso-Britanniassa toimivien tahojen kanssa. Käytännössä EU:n ja Iso-Britannian väliseen kauppaan on odotettavissa aikaisempaa enemmän byrokratiaa ja kustannuksia.
Iso-Britannia on perinteisesti ollut monille suomalaisille verkkokaupoille tärkeä markkina, esimerkiksi tiettyjen tuotteiden verohelpotusten vuoksi. Iso-Britannian markkinan merkitystä korostaa myös se, että siellä suuri osa kuluttajista – yli 80 prosenttia– on tottunut ostamaan verkosta tuotteita tai palveluita.
Brexitin toteutuminen aiheuttaa uutta selvitettävää erityisesti niille verkkokaupoille, jotka ovat tähän saakka toimineet ainoastaan EU:n sisämarkkinoilla, eivätkä ole aiemmin käyneet kauppaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Etenkin näiden yritysten kannattaa valmistautua huolella Brexitiin ja selvittää etukäteen, mitä kauppa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa edellyttää.
Tärkein muistisääntö Brexitiin liittyen on se, että yritysten on noudatettava Britannian-kaupassa samoja sääntöjä, rajoituksia ja tullimuodollisuuksia kuin muidenkin EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.
Verkkokaupan ylläpitäjän kannalta yksi tärkeimmistä muutoksista on se, että Suomen ja Britannian välillä tuotavat tai vietävät tavarat on tulliselvitettävä 1.1.2021 alkaen – myös siinä tapauksessa, että tavaroista ei kannettaisi tullimaksuja. Kun siis lähetät vuodenvaihteen jälkeen tavaraa Suomesta Iso-Britanniaan (tai muuhun EU:n ulkopuoliseen maahan), tavaran lähettäminen tulkitaan aina vienniksi.
Verkkokauppiaan on hyvä varautua myös siihen, että uudet tullimenettelyt tarkoittavat tavallisesti pidempiä toimitusaikoja. Puutteelliset tulliasiakirjat voivat viivästyttää toimituksia entisestään, joten uusiin säädöksiin on hyvä varautua ennakkoon.
Suomesta Britanniaan vietävistä tavaroista voi antaa vienti-ilmoituksia 1.1.2021 kello 1.00 alkaen. Tullin vientijärjestelmä on pois käytöstä 31.12.2020 kello 0.00 – 1.1.2021 kello 1.00. Lue lisää vuodenvaihteen käytännöistä.
Siirtymäajan lähestyessä ratkaisevaa on se, milloin kuljetus lähtee liikkeelle. Jos tavaran lähettäminen tai kuljettaminen Suomen ja Britannian välillä alkaa ennen kuin siirtymäkausi päättyy, toimituksessa sovelletaan vielä vanhoja säännöksiä, vaikka kuljettaminen päättyisikin vasta siirtymäkauden jälkeen. Siinä tapauksessa, että tilaus on tehty jo aikaisemmin ja kuljetus lähtee liikkeelle vasta vuodenvaihteen jälkeen, toimitusta koskevat jo uudet säädökset.
Tästä johtuen esimerkiksi Unifaun alkaa vaatia tullitiedot lähetyksille jo 29.12. alkaen, jolloin Iso-Britannia luokitellaan Unifaun Online -järjestelmässä EU:n ulkopuoliseksi maaksi.
MyCashflow’ssa Iso-Britanniaa kohdellaan EU:n ulkopuolisena maana 30.12.2020 alkaen. Epäselvien tilanteiden välttämiseksi suosittelemme, että juuri ennen vuodenvaihdetta tulleet tilaukset lähetetään vasta vuodenvaihteen jälkeen.
Brexitin myötä Pohjois-Irlanti saa oman maakoodin ja yritykset EU-muotoisen VAT-tunnisteen. Pohjois-Irlanti lisätään MyCashflow’n toimitustapojen maalistaukseen vuodenvaihteen jälkeen.
Lisätietoa Brexitin vaikutuksista verkkokauppaan:
Artikkeli on kirjoitettu 16.12.2020 voimassa olleiden ohjeistusten mukaisesti. Tullauskäytäntöihin ja verotukseen liittyvissä asioissa suosittelemme tutustumaan viranomaisten antamiin ajankohtaisiin ohjeisiin ja olemaan tarvittaessa yhteydessä heidän asiakaspalveluunsa.
Täytä lomakkeelle tietosi – saat markkinointikalenterin sähköpostiisi.